чт
  • 11
  • пт
  • 12
  • сб
  • 13
  • вс
  • 14
  • пн
  • 15
  • вт
  • 16
  • ср
  • 17
  • чт
  • 18
  • пт
  • 19
  • сб
  • 20
  • вс
  • 21
  • пн
  • 22
  • вт
  • 23
  • ср
  • 24
  • чт
  • 25
  • пт
  • 26
  • сб
  • 27
  • вс
  • 28
  • пн
  • 29
  • вт
  • 30
  • ср
  • 1
  • чт
  • 2
  • пт
  • 3
  • сб
  • 4
  • вс
  • 5
  • пн
  • 6
  • вт
  • 7
  • ср
  • 8
  • чт
  • 9
  • пт
  • 10
  • сб
  • 11
  • вс
  • 12
  • Суцільна зелень

    Суцільна зелень
    Getty Images/Global Images Ukraine
    07 августа 2019 16:25
    2426

    Про корисні властивості свіжих петрушки, кінзи, кропу та інших зелених продуктів, що обов’язково мають бути на наших столах, розповідає постійна авторка Family Office, кандидат медичних наук Анастасія Мотренко.

    “Беріть зелень, якщо хочете” – чи не правда, саме так пропонують одні з найкорисніших продуктів на нашому столі? На жаль, бо кріп, кінза, петрушка, м’ята, кмин, базилік, рукола – це не просто приправи: користі від їх вживання набагато більше, ніж від м`яса, риби, хліба і навіть овочів і фруктів. Справді, будь-яку страву можна приготувати і без зелені – буде смачно й ситно. Але варто поцікавитися все ж таки, чим саме нашому організму допоможуть ці зелені продукти, які мають об’єднуючу назву – “зелень”.

    Отже, які речовини, потрібні нашому організму для активного життя і діяльності, ми маємо у свіжій зелені? Можу запевнити вас – їх набагато більше, ніж в інших продуктах.

    Петрушка

    У звичній петрушці вміст вітаміну С в 4 рази перевищує його кількість у лимоні. Є в цій зелені бета-каротин, вітаміни А, Е, групи В; мінерали селен, фтор, залізо, цинк, калій, фосфор, магній, кальцій; терпени, глікозиди, флавоноїди та інулін – дивовижний натуральний полісахарид, що захищає нас від безлічі захворювань і знижує ризик розвитку раку.

    Яким чином допоможе така скарбниця? Петрушка нормалізує рівень цукру в крові, знімає набряки, знижує підвищений тиск, покращує зір, а чоловікам, які люблять петрушку, ніколи не доведеться приймати віагру та інші подібні препарати – з давніх часів ця рослина відома як ефективний афродизіак.

    Але у петрушки, як і у багатьох корисних продуктів, є протипоказання: не рекомендується часто вживати її при сечокам`яній хворобі і вагітності – якщо петрушки в раціоні забагато, може статися викидень.

    Кріп

    До тих вітамінів і мінералів, які ми знайшли у петрушці, додамо ще вітамін Р. Він необхідний судинам і капілярам – робить їх стінки міцними і знижує їх проникність. Кріп покращує травлення, виводить шлаки, має сечогінну дію, нормалізує тиск і позбавляє метеоризму – болісної проблеми в роботі кишківника, яка часто спостерігається і у дорослих, і у дітей. Народна медицина давно використовує кріп: як м`який снодійний засіб; для підвищення лактації грудного молока; при хворобах печінки і жовчовивідних шляхів, серцевій недостатності, головному болю; при кон`юнктивітах – відваром кропу промивають очі і роблять з ним примочки; для зняття похмільного синдрому та усунення поганого запаху з рота.

    Протипоказання майже ті самі, що і у петрушки, але кріп ще не рекомендується при зниженому тиску. Якщо ж кропом зловживати, то можна погіршити зір і спричинити занепад сил.

    Кінза

    Кінза – улюблена приправа народів Середньої Азії і Кавказу: без неї не обходиться практично жодна страва. Тільки в ефірному маслі кінзи міститься 11 видів активних речовин, а в зелені і насінні – безліч корисних мінералів і вітамінів. Особливо багата кінза каротином, вітамінами С, Р і групи В.

    Вживання кінзи покращує травлення і склад крові, сприятливо впливає на роботу серця і стан судин, зменшує біль при гастритах і виразковій хворобі, допомагає засвоєнню важкої їжі. Кінза також має виражену жовчогінну, сечогінну та антисептичну дію, зменшує нервову збудливість і знімає роздратування.

    При зловживанні кінзою може порушитися сон, почнуться проблеми з пам`яттю, а у жінок – ще й з місячним циклом; також при холециститі кінзу треба вживати обережно.

    Базилік

    Застосовується в кулінарії як прянощі, але, крім чудових кулінарних властивостей, він має здатність активно впливати на організм людини. Корисність і протипоказання базиліка пов`язані з його хімічним складом і дозволяють використовувати рослину з лікувальною метою. Так, до складу базиліку входять ефірна олія (до 1,5%), рутин, фітонциди, вітаміни С, РР, В2, А, дубильні речовини, глікозиди, а також інші біоактивні компоненти. Ефірна олія базиліка міститься у всіх частинах рослини, обумовлюючи його виразний аромат.

    Базилік зміцнює імунітет, активний при онкології і навіть ВІЛ-інфекції. Він має бактерицидні, противірусні, протигрибкові властивості, ефективний при запаленні дихальних шляхів, зменшує запалення і покращує стан при астмі. Відвар рослини усуває запах з рота, запобігає розвитку карієсу, зміцнює тканину ясен. Жарознижувальні та антисептичні властивості відвару полегшують перебіг ангіни. Ефективний базилік при метеоризмі, заспокоює, покращує сон. Крім того, він діє як сечогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів у нирках, знижує холестерин. Активна рослина при лікуванні очних хвороб (кон`юнктивіт, катаракта, глаукома), а також зменшує зубні і менструальні болі.

    Проте тим, у кого порушено процес згортання крові, чи хто страждає на інфаркт, ішемічну хворобу серця, епілепсію, тромбофлебіти і тромбози, не варто зловживати базиліком.

    Шпинат

    Свіжий шпинат набагато корисніший за консервований – за унікальний набір цінних речовин його називають чемпіоном вітамінів і мінералів. Звичайно, не всім він до вподоби, проте не забуваймо, що шпинат зміцнює імунітет, поліпшує зір, повертає красу і здоров`я шкіри, нігтів і волосся, підтримує структуру кісткової тканини і роботу м`язових волокон, покращує роботу серцевого м`яза і нормалізує рівень цукру в крові. Ще він знімає втому і пом`якшує наслідки стресів, підвищує настрій, заспокоює нервову систему.

    Однак, якщо шпинату занадто, це може зумовити утворення каменів у нирках – в ньому багато щавлевої кислоти, а при деяких хронічних захворюваннях вона дуже шкідлива, наприклад при подагрі. Не варто вживати багато шпинату при ревматизмі, захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.

    Щавель

    Щавель дійсно корисний, а смачний не тільки у зеленому борщу: в ньому багато вітамінів групи В, які забезпечують гарний настрій, позбавляють від безсоння і депресії, а також каротину, флавоноїдів, органічних кислот і т. ін. Вітамінів А і С в щавлі теж багато, є фтор і залізо, тому його вживання зміцнює імунітет, поліпшує зір, підтримує здоров`я шкіри і зубів, покращує стан судин, приводить у норму роботу нервової системи, допомагає при анемії і деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

    Однак щавлева кислота (вона так і називається), якій в рослині безумовно чимало, може принести не тільки користь, а й шкоду, і знову людям, які страждають на хвороби нирок або схильні до їх виникнення.

    Селера

    Серед усієї зелені, що надає стравам дивовижні смак й аромат, селера посідає особливе місце – в світі відомо понад 20 видів культурної селери, і всі вони мають безліч цілющих властивостей. У черешках селери так мало калорій, що його вважають продуктом з негативною калорійністю: для того, щоб переварити свіжу селеру, організм витрачає набагато більше енергії – це знахідка для бажаючих схуднути. У листі селери багато солей кальцію і фосфору, вітаміну С і каротину, ефірних масел та інших біологічно активних речовин: в народній медицині ця рослина застосовувалася як протизапальний, ранозагоювальний, заспокійливий засіб. Одночасно селера вважається потужним сексуальним стимулятором, але тут треба знати особливості застосування.

    Селера та її сік допомагають справлятися з депресією, оскільки в них багато магнію. Стебла і листя селери містять багато клітковини, тому їх вживання усуває запори, спазми в шлунку і кишківнику, метеоризм, очищає шлунково-кишковий тракт і сприяє кращому перетравленню і засвоєнню їжі. Черешкова і салатна селера корисніша за корінцеву – у цих сортах в 4 рази більше вітаміну С, а бета-каротину – в десятки разів; деякі сорти селери мають протиракову дію.

    На жаль, у цієї корисної зеленої рослини багато протипоказань. Її не можна їсти вагітним (можливий викидень) і годуючим (це погано впливає на лактацію); при епілепсії селера може спровокувати приступ; при каменях у нирках – камені можуть почати рухатися; при виразці шлунка селеру можна використовувати тільки з дозволу лікаря – вона часто викликає загострення.

    М`ята перцева

    Входить до складу багатьох лікувальних препаратів різного спектру дії та додає смаку багатьом стравам і напоям. Її вживаютьу вигляді настоїв при безсонні, істерії та невралгії; призначають як стимулятор серцевої діяльності, для покращення кровообігу та атеросклеротичний засіб; активно застосовують при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та ОРЗ, хворобах шлунково-кишкового тракту. Широко використовують корисні властивості м’яти у стоматології тощо. До речі, листя м`яти – популярний засіб для поліпшення стану волосся.

    Проте чоловікам радимо не захоплюватися м`ятою, оскільки вона знижує кількість тестостерону в крові і послаблює потяг до прекрасної статі. Шкідливий чай з м`ятою і вагітним жінкам: існує думка, що він може вплинути на формування плоду, особливо якщо це хлопчик. Не рекомендується вживати м`яту під час грудного вигодовування дитини. Протипоказана м`ята і людям зі зниженою кислотністю шлункового соку, оскільки зменшує її ще більше.

    Рукола

    У стародавні часи руколу любили не тільки за насичений і гострий горіхово-гірчичний смак. У Стародавньому Єгипті з руколи робили спеціальний напій для нареченого на весіллі – єгиптяни вважали її потужним афродизіаком. У Стародавньому Римі рукола була однією з головних приправ на столах патриціїв. В азіатських країнах нею лікували болі в животі і горлі, а в Індії масло руколи використовували при захворюваннях шкіри і для усунення мозолів.

    У руколі багато вітамінів групи В, фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію, цинку, заліза і селени. Всі вони відмінно зміцнюють імунітет, борються з бактеріями. Унікальні речовини флавоноїди зміцнюють стінки кровоносних судин. Рукола допомагає виводити холестерин, зайву рідину, а також просто знахідка для холериків – відмінно впливає на нервову систему. Новітні дослідження показали, що рукола допомагає в боротьбі з гастритом і виразкою шлунка, а також не дає розвиватися деяким раковим клітинам.

    Гарна ця "горіхова травичка" для схуднення і підтримки краси. Помічено, що якщо руколу їсти регулярно, то нігті стануть міцнішими, а волосся блискучими.

    Фенхель

    Може, не такий він вже й зелений, але це – теж приправа. У плодах фенхелю присутній кальцій, калій, магній, залізо, мідь, цинк, хром і алюміній. Він має спазмолітичну і вітрогінну дію, підвищує секреторну активність травних залоз, сприяє травленню; діє як слабкий сечогінний і відхаркувальний засіб. Насіння – гарний засіб від застуди, кашлю. Листя фенхеля додають у свіжому вигляді в салати, рибні та м`ясні страви. Насіння кладуть у пряні супи і маринади, різні соління. Фенхелевий соус добрий до холодної риби. Найбільш широко цю рослину застосовують у французькій та італійській кухнях.

    Проте фенхель, як і багато іншої зелені, має як корисні властивості, так і протипоказання. Насамперед це можлива індивідуальна непереносимість рослини. Якщо людина відчує після вживання фенхеля нудоту або запаморочення, варто відмовитися від нього. Також, незважаючи на здатність збільшувати лактацію, годуючим мамам і вагітним фенхель рекомендують тільки за умови, що користь перевищує потенційну шкоду. Крім того, запобіжні заходи при застосуванні фенхеля треба дотримуватися і в разі порушення серцевого ритму. Також лікарі відзначають, що велика кількість вживаної рослини може навіть викликати кровотечу. Пам`ятайте, що в будь-якому разі застосування фенхеля варто починати з невеликих доз, щоб ви змогли вчасно помітити його негативний вплив на організм.

    Ось такий невеличкий екскурс по нашому віртуальному городу. Корисних видів городньої зелені багато і розповідати про неї можна довго. Наостанок додамо, що гарними приправами і складовими салатів є також розмарин, любисток, меліса, зелений салат, зелена цибуля і часник, бадилля редиски, моркви, ріпи, буряка, а також дикорослі види – грицики, мокрець, лист лісової малини тощо.

    Смачного! І на здоров’я!