вт
  • 16
  • ср
  • 17
  • чт
  • 18
  • пт
  • 19
  • сб
  • 20
  • вс
  • 21
  • пн
  • 22
  • вт
  • 23
  • ср
  • 24
  • чт
  • 25
  • пт
  • 26
  • сб
  • 27
  • вс
  • 28
  • пн
  • 29
  • вт
  • 30
  • ср
  • 1
  • чт
  • 2
  • пт
  • 3
  • сб
  • 4
  • вс
  • 5
  • пн
  • 6
  • вт
  • 7
  • ср
  • 8
  • чт
  • 9
  • пт
  • 10
  • сб
  • 11
  • вс
  • 12
  • пн
  • 13
  • вт
  • 14
  • ср
  • 15
  • чт
  • 16
  • пт
  • 17
  • Буряк звичайний – вітамінів надзвичайно

    Буряк звичайний – вітамінів надзвичайно
    16 сентября 2019 16:28
    2150

    Повірте, дізнавшись про те, наскільки корисний цей овоч, ви подивитеся на нього зовсім інакше.

    Ще древній мудрець-лікар Гіппократ використовував буряк як лікувальну рослину. Незалежно від того, в сирому вигляді чи ні ми вживаємо буряк, він зберігає всю свою поживну цінність.

    Трохи історії

    Батьківщиною буряка багато вчених вважають стародавній Вавилон. Так, саме той, де відбулося біблійне стовпотворіння, коли люди сповнилися такої пихатості, що вирішили побудувати вежу до неба. Будівництво вже майже завершувалося, але Бог розгнівався на людську зарозумілість, зруйнував вежу і перемішав усі мови. Люди не змогли розуміти один одного і жодним чином не змогли домовитися між собою, а вежа так і залишилася недобудованою. Тож, буряк – овоч древній аж занадто.

    Стародавні греки дуже добре ставилися до цього коренеплоду, вельми цінували його смакові якості, цілющі властивості і навіть зовнішній вигляд. Цікаво, що часто дипломатичні і чиновницькі подарунки робилися у вигляді срібного буряка. Страви з буряка прикрашали столи найбагатших і знатних шляхтичів, і далеко не кожна людина могла дозволити собі цей величний овоч.

    А от стародавні перси, навпаки, не дуже добре ставилися до буряка, хоча й вживали його в їжу. Чомусь він був у них символом сварок, розбрату, пліток. Ймовірно, тут вирішальне значення відіграв колір коренеплода – червоний, пурпурний. Він ніби нагадував колір густої і темної крові, яка проливається внаслідок різних чвар. Тому, якщо хтось не дуже добре ставився до свого сусіда, то вночі, потайки, підкидав до будинку недруга великий буряк з гіллястим бадиллям, демонструючи таким чином свою ворожість.

    Давнім саксонським племенам теж була відома ця культура. Крім того, що вони використовували буряк у кулінарії, він був своєрідним символом. Наприклад, при сватанні бажаного нареченого пригощали в будинку нареченої киселем, небажаному ж діставався варений буряк. Отримавши його, юнак розумів, що шансів у нього створити сім`ю з цієї дівчиною практично немає, і вирушав додому.

    Особливо почав цінуватися буряк наприкінці XVIII століття, коли в 1747 році берлінському аптекарю Андреасу Сигізмунду Маргграф внаслідок довгих досліджень вдалося отримати з буряку у своїй лабораторії цукор. Він, звичайно, майже нічим не нагадував той, який ми звикли вживати, проте його технологія послужила передумовою до його повсюдного виготовлення. Справа в тому, що доти вживати в їжу цукор могли тільки дуже заможні люди, з появою ж способу отримання цукру з буряка ситуація різко змінилася.

    До речі, зустрічається буряк на всіх континентах, крім Антарктиди. І хоча ми більш знайомі з червоним видом коренеплода, у світі існує величезне різноманіття сортів, які відрізняються не лише за кольором, формою та смаком, а й вмістом корисних речовин. Наразі, крім червоного, можна побачити яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий і навіть смугастий буряк.

    Цей овоч має дуже стійке забарвлення, при цьому, на відміну від яблук чи малини, не втрачає свого кольору при випіканні чи варінні. У XVI столітті сік буряка навіть використовували як натуральний червоний барвник – ним фарбували тканину та навіть волосся.

    Корисні властивості

    Хоча буряк здавна служить джерелом отримання цукру, його цінують не тільки за це.

    Справді, хто з нас не любить ніжну, солодку м`якоть буряка? Хто з нас не їв борщу – густого, червоного, в якому головна роль належить, звичайно ж, апетитному буряку?

    При цьому, буряк має широкий спектр лікувальних властивостей. Він знижує рівень холестерину та артеріальний тиск, зміцнює стінки капілярів, запобігає склерозу, поліпшує функцію мозку і стимулює метаболізм жирів. Буряк застосовується при лікуванні різних захворювань, наприклад, при хворобах крові, таких як анемія або дефіцит заліза. Він також насичений потужними антиоксидантами, поліфенолами і беталаінамі, що запобігають пошкодженню вільних радикалів.

    Буряк містить вітаміни групи В і РР, які зміцнюють стінки капілярів. Крім того, цей овоч містить безліч мінеральних речовин: калій та фолієва кислоти захищають серце, магній зміцнює кістки, залізо і фосфор стимулюють енергію, а йод бере участь у біосинтезі гормонів щитоподібної залози. Також у буряку міститься кобальт, який підтримує утворення вітаміну B12, що синтезується за допомогою мікрофлори кишківника. Формування еритроцитів практично неможливе без вітаміну В12 і фолієвої кислоти. Буряк багатий на фолієву кислоту, яка допомагає в утворенні нових клітин. Бетаціаніни пригнічують ріст ракових клітин. Клітковина стимулює травлення. Покращує коренеплід метаболізм, сприяє легкому перетравленню вітаміну D.

    Буряк містить більше пектину, ніж морква. Це допомагає у виведенні радіоактивних і важких металів з організму. Пектин також запобігає поширенню небезпечних кишкових бактерій і різних захворювань.

    Крім того, в буряках міститься безліч нітратів. При потраплянні в організм вони перетворюються на нітрити. Це дуже допомагає, коли йдеться про запобігання такому захворюванню, як деменція. На думку дослідників, нітрити відкривають кровоносні судини і забезпечують нормальний кровотік. Це допомагає кисню досягнутий максимальної «площі» мозку.

    Особливо корисний яскраво-бордовий коренеплід, який містить велику кількість фолієвої кислоти, або вітаміну B9, під час вагітності. Ця органічна сполука просто необхідна для нормального розвитку плоду в перші 12 тижнів запліднення і підтримки жіночого організму під час виношування дитини. Фолієва кислота розщеплюється при термічній обробці буряків, тому вагітним жінкам рекомендується вживати сирий буряк.

    Достатня кількість фолієвої кислоти попереджає появу вад розвитку у майбутньої дитини, бере участь у правильному формуванні плаценти і нервової трубки плода. Ця речовина також захищає жінку від анемії, бере участь у нормалізації обміну речовин і добре впливає на імунітет. При цьому, враховуючи ризик виникнення алергічних реакцій у немовлят в утробі матері, вводити буряк у раціон вагітним жінкам слід з обережністю і краще це робити після консультації з фахівцем.

    Обережність не завадить

    Проте, незважаючи на те, що буряк – досить корисний продукт, не варто з ним перебільшувати. Надмірне вживання буряка може призвести до розладу шлунку і діареї. Тим, хто страждає на гастрит або виразку шлунка, категорично не можна вживати сирий буряк – він дратує стінки шлунка. А от варений – будь ласка.

    Свіжий буряк провокує сечокам’яну хворобу – у сирому коренеплоді міститься велика кількість солей щавлевої кислоти, накопичення яких в організмі провокує появу сечокам’яної хвороби. Однак цього негативного ефекту можна уникнути, якщо поєднувати свіжий буряк з лимонним соком та оливковою олією. Ці продукти частково нейтралізують шкідливі солі щавлевої кислоти. Звичайно, такий спосіб не дуже підходить для людей з підвищеною кислотністю шлункового соку.

    Крім того, буряк протипоказаний алергікам. Окремі речовини, що входять до складу буряків, можуть спричинити достатньо виражені алергічні реакції. Це відбувається через високу здатність буряків до абсорбації радіонуклеїнових елементів і важких металів. Як правило, дорослі люди знають про індивідуальну непереносимість буряків і продуктів з них, а от до дитячого раціону цей коренеплід потрібно вводити з обережністю, а за наявності у дитини атопічного дерматиту – тільки після тесту на алергічну реакцію. Алергія на буряки може проявлятися дрібним висипом на шкірі, ускладненим диханням і підвищеним сльозовиділенням. Алергікам варто пам’ятати також і те, що буряковий порошок застосовується в харчовій промисловості як натуральний барвник.