Лайфхаки життя: кавун — ягода мого літа
Про те, яку користь приносить нам кавун.
Змалку нас вчили, що будь-які овочі та фрукти, є багатими на вітаміни і корисними для організму, але навряд чи ми коли-небудь серйозно замислювалися над тим, яку саме користь приносить нам кавун.
Насправді кавун – це не лише смачно, а й дуже корисно. В зрілому кавуні у великій кількості міститься бета-каротин та лікопен, а ще багато вітаміну С, кальцію, магнію, харчових волокон, білка і калію. У ньому є також вітаміни А, В6, тіамін, широкий асортимент каротиноїдів і фітонутриєнтів, розповідає Deztop.
Вживання кавуна здатне попередити високий кров’яний тиск, діабет, серцеві хвороби, інфаркт, ниркові розлади і навіть рак. Отже, які вони — 10 надзвичайних корисних властивостей цього літнього смаколика?
- Регулює кров’яний тиск і запобігає інсультам та інфарктам
Людям, які страждають від коливань кров’яного тиску, влітку під час спеки особливо важко. І саме тому їм варто їсти кавуни. Кількість калію та магнію в цих ягодах досить висока, що допомагає у зниженні кров’яного тиску, стимулюючи кровообіг та знижуючи навантаження на серцево-судинну систему. Каротиноїди, що містяться в кавунах, запобігають затвердінню стінок і вен артерій, і таким чином допомагають знизити артеріальний тиск і зменшити можливості щодо згортання крові та виникненню інсультів, інфарктів та атеросклерозу.
- Контролює діабет і знижує рівень цукру у крові
Люди з діабетом повинні все життя дотримуватись особливої дієти з мінімальним споживанням цукру. Але такий особливий режим харчування часто супроводжує відчуття неповної ситості. І допомогти боротися з цим може якраз кавун. Він солодкий на смак і при цьому низькокалорійний. А вітаміни та мінерали в кавуні – до прикладу, калій та магній – діють в організмі людини як інсулін, допомагаючи знизити рівень цукру в крові.
- Збереже здоров’я очей
Кавун містить велику кількість бета-каротину, вітаміну С, лютеїну і зеаксантину, завдяки яким ваші очі добре захищені. Крім того, ці поживні вітаміни та мінерали здатні запобігати макулодистрофії. Це страшне слово позначає найчастішу причину втрати гостроти зору у людей старше 60 років. Однак лякатися її не варто, якщо ви полюбляєте кавуни.
- Допомагає при розладах нирок
У кавунах міститься багато калію, а саме він допомагає ниркам виводити всі токсичні речовини. А ще кавуни здатні зменшити концентрацію сечової кислоти в крові, тим самим мінімізуючи шанси пошкодження нирок. Згадайте: одразу після того, як ви з’їли кавун, вам хочеться до туалету: це тому, що кавун на 99% складається із води і викликає сечовипускання, яке, в свою чергу, допомагає очищувати нирки.
- Запобігає появі зморшок і передчасному старінню шкіри
Кавун багатий на антиоксиданти, які знижують ознаки передчасного старіння та запобігають появі зморшок і вікових плям на шкірі. Крім того, кавун – це додаткова рідина для організму, а всі ми знаємо, що шкірі, як і всім іншим органам, вкрай необхідно якомога більше води.
- Поліпшує функціонування серця
Лікопен, що так само міститься в кавунах, поліпшує функціонування серця. Кавун здатен знизити рівень холестерину, що впливає на здоров’я серця та береже його від багатьох небезпечних станів, в тому числі від інфаркту. А вже згадувані бета-каротин та антиоксиданти з антивіковими властивостями зберігають серце молодим і попереджують вікові проблеми з ним.
- Попереджує тепловий удар
Цікавий факт: у тропічних регіонах, де спека протягом дня може перевищувати позначку в +30 градусів за Цельсієм, багато людей їдять кавуни щодня в обіду продовж всього літа – а все для того, аби захиститися від теплового удару. Кавуни й справді дуже ефективні для зниження температури тіла і артеріального тиску, особливо у спеку. Крім того, кавун – це ще й додаткове джерело рідини для організму. Велика кількість води у кавунах стимулює вивільнення додаткової рідини у формі поту, що допомагає охолодити тіло.
- Лікує імпотенцію
У соку кавуна міститься один дуже важливий та корисний елемент – аргінін. Саме він є ефективним у лікуванні еректильної дисфункції, стимулює лібідо та знижує фригідність.
- Допомагає скинути зайву вагу
Кавуни на смак солодкі, але, що дуже важливо для тих, хто бореться із зайвою вагою – низькокалорійні. Тому, навіть якщо ви на дієті, кавуни їсти можна. В 100 г цього продукту міститься всього 21 калорія, а з’їдаючи м’якоть кавуна, можна надовго позбутися почуття голоду. Крім того, кавун містить фолієву кислоту, яка бере безпосередню участь у процесі поділу клітин, нормалізує травлення, допомагаючи позбутися зайвих кілограмів, швидко розщеплюючи жир.
- Попереджає онкозахворювання
У кавунах міститься багато лікопену – особливого пігменту з групи каротиноїдів, який є могутнім антиоксидантом. Ученими вже доведено, що лікопен знижує ризик розвитку раку простати, грудей, легень, прямої кишки та ендометрію.
То як, з’їмо по шматочку кавуна?