пт
  • 8
  • сб
  • 9
  • вс
  • 10
  • пн
  • 11
  • вт
  • 12
  • ср
  • 13
  • чт
  • 14
  • пт
  • 15
  • сб
  • 16
  • вс
  • 17
  • пн
  • 18
  • вт
  • 19
  • ср
  • 20
  • чт
  • 21
  • пт
  • 22
  • сб
  • 23
  • вс
  • 24
  • пн
  • 25
  • вт
  • 26
  • ср
  • 27
  • чт
  • 28
  • пт
  • 29
  • сб
  • 30
  • вс
  • 31
  • пн
  • 1
  • вт
  • 2
  • ср
  • 3
  • чт
  • 4
  • пт
  • 5
  • сб
  • 6
  • вс
  • 7
  • пн
  • 8
  • Авокадо: скарбничка вітамінів і ознака добробуту

    Авокадо: скарбничка вітамінів і ознака добробуту
    Getty Images/Global Images Ukraine
    05 июля 2019 14:54
    582

    Іноді певні продукти раптово стають шалено популярними, підкреслюючи не тільки прихильність тих, хто їх вживає, до здорового способу життя, а й приналежність до певного соціального прошарку.

    “На сніданок понеділка салат з авокадо і шейк із листя кале, у вівторок – салат із кіноа і коктейль з ягід годжі, у середу... У середу ми з чоловіком летимо на Мальдіви”, – таку розмову можна почути у кафе в центрі столиці. І ось тобі вже ціла історія про щасливу родину з гарними фінансовими статками. Але чому серед українських селебрітіз саме ці продукти стають популярними? Чому раптово ймовірно змінити споживчі звички кількох мільярдів людей і чим завинили вітчизняні морква, буряк, гречка і кукурудза?

    Прихильники теорій змови світового уряду можуть, звичайно, говорити про надшалені прибутки аграрного сектора різних країн, а деякі компанії дійсно використовують популярність тих чи інших продуктів як маркетинговий прийом. Наприклад, британська компанія Virgin Trains минулого року пропонувала знижки на залізничні квитки пасажирам у віці від 26 до 30 років, які мали прийти на станцію з авокадо. До речі, великі прихильники авокадо саме міленіали, які згодні купувати страви з цим фруктом або окремо фрукт за фантастично роздутими цінами.

    Історія авокадо

    Цей великий, подібний до груші, фрукт люди вживали не просто давно, а тисячі років тому, особливо у теплих регіонах на спекотних континентах, де авокадо дозрівав природньо і коштував не так вже й багато. Проте не так вже й давно шалена популярність фрукта спричинила не тільки неймовірну динаміку цін на нього, а й навіть дала назву особливій травмі долоні – “долоня авокадо”, тобто порізи як результат видалення кісточки плода. За даними Міжнародного торгового центру, імпорт світового запасу авокадо в 2016 році становив $4,82 млрд, збільшившись за попередні чотири роки на 21%. На думку гендиректора Світової організації авокадо Ксав`є Екігуа, такий продукт, як авокадо, продавати нескладно. Він – смачний, поживний і є чудовим замінником білкової їжі для вегетаріанців та веганів, насичений вітамінами та іншими поживними речовинами.

    Існує безліч чинників, через які, можливо, так миттєво підвищився попит на продукт. Звичайно, така раптова популярність має як плюси, так і мінуси, і насамперед, коли продукт походить з країни, яка розвивається, а попит на нього злітає в розвинутій країні. Тоді промислове вирощування такого продукту створює нові робочі місця, привертає увагу до регіону, де він зростає, сприяє біологічному різноманіттю.

    Фрукт-дивина

    Авокадо – дивовижний плід, який належить, чесно кажучи, і до овочів, і до ягід, але з погляду ботаніки це фрукт. Його максимальна вага може досягати 2 кг. Проте їстівною є тільки м`якоть — кісточка, шкірка, листя та гілки дерева отруйні. До Книги рекордів Гіннесcа диво-фрукт потрапив за свою велику енергетичну цінність, невластиву овочам. Мікро- та макронутрієнтний склад авокадо дійсно великий і вражає своїм багатством. «Алігаторова груша», як називають цей фрукт — справжнє джерело вітамінів та мінералів.

    Існує ряд корисних властивостей, які надає авокадо людському організмові.

    • «Алігаторова груша» корисна не тільки для здоров`я, а й для схуднення. Незважаючи на високу енергетичну цінність, цей плід допомагає досягти стрункості. Адже унікальний жирно-кислотний склад добре впливає на роботу ендокринної системи, а, отже, сприяє прискоренню метаболізму. Моножири легко засвоюються та надають тривале відчуття ситості.

    • Регулярне вживання цього продукту також корисне людям з проблемами серцево-судинної системи, адже манногептулоза, що входить до складу фрукта, знижує рівень тригліцеридів у крові. Раніше вважалося, що саме холестерин призводить до проблем із судинами та серцем, але тепер стало відомо, що в усьому винні саме тригліцериди. Але насичених жирних кислот у складі авокадо також немає, тому якщо потрібно уникнути холестерину, то можна сміливо їсти цей плід.

    • Велика кількість магнію в доступній формі добре впливає на нервову систему. Люди, які регулярно вживають авокадо, відзначають зникнення безсоння і стійкість до стресів. Останні дослідження показали, що цей фрукт містить інгібітори інсуліну, а точніше його транспортні білки. Вони допомагають не тільки знизити рівень цукру в крові, а й «зв`язати» його, перешкоджаючи засвоєнню. Клітина не отримає зайвого енергетичного заряду, а, значить, надлишок калорій не відкладеться в жир, а просто буде виведений природним шляхом.

    • «Алігаторова груша» багата L-карнітином, який не тільки налагоджує роботу щитовидної залози, а й дарує енергію, підвищує імунітет. Тому авокадо особливо корисний у період загострення хронічних захворювань та зниження захисних сил організму.

    Але на їжі корисні властивості фрукта не закінчуються. Його широко застосовують і в косметології. Наприклад, пюре зі стиглого плода використовують як маску для обличчя. Ефект його застосування помітний відразу – дрібні зморшки розгладжуються, а шкіра набуває тонусу і сяйва молодості. Нанести подібний склад можна і на голову — така маска зволожить сухе та ламке волосся.

    Отже, корисність цього фрукту безумовна, так само як і популярність. Фахівці навіть стверджують, що ця диво-рослина ще не вивчена повністю, але й тих фактів, які є сьогодні, досить для того, щоб не відмовляти собі в задоволенні щодня з`їдати хоча б 100-150 грамів корисної, вершкової та ароматної м`якоті фрукта.

    Щоб отримати максимальну користь та задоволення від авокадо, його потрібно вміти вибирати. Перш ніж купити плід, злегка натисніть на нього пальцем — якщо він м`який, значить досяг ідеальної зрілості та готовий порадувати вас як смаком, так і вітамінами групи В, Е, А, С, К, фолієвою кислотою, а також мінералами (кальцієм, фосфором , калієм, залізом, натрієм, міддю, йодом, магнієм). Якщо на поверхні фрукта залишається вм`ятина, то, імовірно, він уже перестиглий і може мати не дуже приємний присмак. Твердий авокадо слід покласти в темне місце на 3-4 дні, щоб він досяг зрілого стану.

    Важливо, однак, пам`ятати, що жоден продукт не може замінити різноманітне і збалансоване харчування, хоч би яким популярним або поживним він не був. Коли один продукт стає таким модним, як авокадо, він, як правило, витісняє інші види овочів та фруктів у цій категорії. На думку експертів, споживання якомога більшої різноманітності різних фруктів та овочів є набагато кориснішим, ніж поглинання одного продукту знову й знову. Тому якщо хтось вам скаже, що лише в авокадо містяться унікальні корисні речовини, які нічим не можна замінити, знайте: це – абсурд.