ср
  • 24
  • чт
  • 25
  • пт
  • 26
  • сб
  • 27
  • вс
  • 28
  • пн
  • 29
  • вт
  • 30
  • ср
  • 1
  • чт
  • 2
  • пт
  • 3
  • сб
  • 4
  • вс
  • 5
  • пн
  • 6
  • вт
  • 7
  • ср
  • 8
  • чт
  • 9
  • пт
  • 10
  • сб
  • 11
  • вс
  • 12
  • пн
  • 13
  • вт
  • 14
  • ср
  • 15
  • чт
  • 16
  • пт
  • 17
  • сб
  • 18
  • вс
  • 19
  • пн
  • 20
  • вт
  • 21
  • ср
  • 22
  • чт
  • 23
  • пт
  • 24
  • сб
  • 25
  • Школа-схованка & Еко-проєкти

    Школа-схованка & Еко-проєкти
    18 сентября 2019 09:31
    840

    Цікаві новини у галузі архітектури – стисло і неупереджено.

    Школа-схованка

    В американському місті Фрутпорт, штат Мічиган, спроєктували школу зі схованками на випадок стрілянини. Ідея проєкту з`явилася після хвилі нападів у школах, повідомило Deezen. Школу розділять пожежними дверима, які під час нападу можна заблокувати, щоб ізолювати стрілка від учнів. Будівля кампусу буде вигнутою, а також матиме лабіринт із перегородок, що перешкоджатиме широкому огляду. Двері кабінетів можна буде закрити зсередини, а вікна захищатимуть куленепробивним склом. У кожному класі будуть обладнані укриття для 33 осіб – 32 учнів і вчителя. Будівництво школи вже розпочалося. Автори проєкту – архітектурне бюро Tower Pinkster.

    Наші у Сан-Франциско

    Українська дизайн-студія Balbek Bureau перетворила старовинну церкву в американському місті на громадський простір. Цей багатофункціональний комплекс складається з трирівневого жилого будинку-колівінга, освітнього простору і старовинної церкви, перетвореної на івент-хол. Як розповіли в студії, проєктування багатофункціонального комплексу розпочалося у 2016 році, а в експлуатацію його запустили у цьогорічному червні. «Головна ідея цього комплексу — створити майданчик для розвитку молодих стартапів, де учасники змогли б жити, працювати, проводити зустрічі, розвиватися і спілкуватися з однодумцями в єдиному надихаючому просторі», — пояснюють автори проекту.

    Дизайнери зі студії Слави Балбека почали роботу над проектом з відновлення архітектурних елементів згідно з історичною довідкою про церкву Діви Марії Гваделупської, збудовану у 1880 році, та оптимального розподілу простору для нового цільового призначення, не змінюючи наявні перегородки та конфігурації стін. У результаті у центральному холі організували аудиторію, яка трансформується під різну кількість гостей. Простір, що межує з основним залом, розділили на допоміжні приміщення, а у вівтарній частині встановлено екран 11 м заввишки. Цікаво, що стіни комплексу прикрасили роботами українських художників Володимира Манжоса (Waone Interesni Kazki), Євгенія Лапченка та Сергія Майдукова.

    Перемога archimatika на конкурсі #VENICECALL

    Функція об`єкта, оголошеного як завдання конкурсу #VENICECALL – культурна і жила одночасно. Згідно з технічним завданням у будівлі необхідно було запроектувати резиденції для розміщення гостей Венеціанського бієнале і виставкові простори для проведення виставок з архітектури, фотографії, скульптури, кіно і живопису.

    Перше місце посів проєкт українського архітектора Олександра Симонова з компанії archimatika. Для оздоблення фасаду архітектор вибрав білий травертин, що відбиває сонячні промені і захищає внутрішні простору від перегріву. На першому поверсі будівлі передбачені кафе, хол для проведення громадських заходів, книжковий магазин і службові приміщення. Виставковий зал знаходиться на другому поверсі, а жилі апартаменти – на третьому і четвертому. Верхній, п`ятий, поверх, де розташовані ресторан та оглядовий майданчик з панорамним краєвидом, відокремлено склом, що підкреслює «синю лінію» навколишньої забудови.

    Фото: archimatika

    Будинок у теплиці

    Завдяки спорудженій навколо будинку теплиці шведська сім’я заощаджує тепло та їсть свіжі овочі й фрукти цілий рік. На такий проєкт подружжя Гранмар надихнула творчість місцевого архітектора Бенгта Уорна, який в 1974 році побудував Naturhus – звичайний будинок, схований у теплицю, яка дозволила знизити рахунки за енергію на 50%. Але вони не були першовідкривачами – кілька схожих будинків, схованих за склом, вже були реалізовані у Швеції та Німеччині.

    Теплицю виготовили із загартованого скла товщиною 4 мм. Проєкт обійшовся родині приблизно в €10 тис. Відтоді завдяки такому рішенню родина не тільки економить на опаленні, а й вирощує середземноморські фрукти (інжир, виноград), овочі (томати, огірки) і трави, які не ростуть у Швеції через суворий клімат. Влітку ж, якщо стає надто спекотно, теплиця автоматично відкривається. Маючи постійний дах на прибудинковій території, кмітливі шведи влаштували поблизу дому терасу, де можуть проводити час з дітьми цілий рік.

    Крім економії на опаленні та їжі, родина також збирає дощову воду і використовує органічні відходи як добрива. В майбутньому сім`я планує розробити систему, яка буде влітку збирати сонячну енергію та зберігати її до весни.

    Данський кампус майбутнього

    У Копенгагені з`явився студентський гуртожиток, який визнано кампусом майбутнього. У новому районі тут побудовано дивовижну футуристичну будівлю, дивлячись на яку, складно повірити, що це звичайний студентський гуртожиток. Причому не стільки суперсучасний зовнішній вигляд став найбільшим дивом, скільки захоплює ідеально організований побут студентів. Розробкою проекту суперкомфортного студентського містечка опікувалося архітектурне бюро Lundgaard & Tranberg, яке профінансував фонд Nordea.

    У 7-поверховій споруді, площа якої становить 28,3 тис. кв. м, всього лише 360 жилих кімнат, в яких може проживати до 400 осіб. Як правило, це індивідуальні кімнати площею 26-30 кв. м, розраховані на одну людину, але є також апартаменти до 45 квадратів, в яких проживають сімейні студенти або ті, хто потребує додаткового простору. З огляду на круглу форму самої будівлі, геометрія кімнат більше нагадує шматочок торта, в якій на широкій стороні встановлені вікна від стелі до підлоги з виходом на крихітний балкон, що дозволяє пропускати багато сонячного світла і милуватися міським пейзажем. Усі приміщення опалюються за допомогою системи «тепла підлога», у кожній кімнаті є своя упорядкована ванна кімната. Весь простір гуртожитку розбито на блоки, всього їх 30 по 12 кімнат кожен. На таку структурну одиницю передбачено величезну кухну, де, крім того, облаштовано зону відпочинку з м`яким куточком, де молодь може працювати за ноутбуком, поки вариться обід, або поспілкуватися один з одним.

    Завдяки круглій формі будівлі всередині двору утворилася досить велика територія, в центрі якої розбили невеличкий парк, оформили зону відпочинку, знайшлося місце і для зони барбекю.

    Фото: travel.tochka.net/© Wojtek Gurak

    Парк на балконі

    У Нідерландах, в місті Сінт-Міхілсгестел, побудують жилий будинок зі стінами з кімнатних рослин – на його триповерховому фасаді встановлять тисячі вазонів різних розмірів. Спроєктували будинок, який отримав назву Green Villa, архітектурне бюро MVRDV спільно з Van Boven Architecten. «Рослини і дерева на будинку можуть допомогти компенсувати викиди CO2, охолодити міста і сприяти збереженню біологічного різноманіття видів», — пояснив вибір дизайну представник MVRDV Вінні Маас.

    Ландшафтні дизайнери посадять у горщики різних розмірів кімнатні рослини, кущі, дерева. Уже відомо, що це будуть кущі форзиції, жасмин, сосна, береза. Дах будинку також буде весь заставлений горщиками з рослинами, повідомляє Dezeen.

    Всесвітньо відомого архітектора оштрафовано

    Венеціанський суд оштрафував всесвітньо відомого іспанського архітектора Сантьяго Калатраву на €78 тис. за помилки, які зробили дорожчим будівництво мосту Конституції над Гранд-каналом, повідомляє The NY Times. Суперечки щодо спорудження моста розпочалися відразу після його відкриття в 2008 році. Суд визнав Калатраву відповідальним за перевищення бюджету: вартість мосту становила €11,6 млн замість €7 млн. Суд також встановив, що неправильного розміру виявилися труби мосту, сходинки зношувалися занадто швидко, а для доступу інвалідних візочків потрібні були зміни конструкції.

    Це перший міст, побудований у центральній Венеції за 125 років. Він з`єднує залізничну станцію Санта-Лючія з Пьяццале Рома.

    “Тиха” архітектура трагедії

    Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» у Києві побудують за проектом Querkraft Architekten. Журі оцінювало проєкти за критеріями якість, продуманість і рівень архітектурного рішення і дизайну, унікальність і новаторство концепції водночас з їх інтеграцією в існуючий ландшафт Бабиного Яру і міський простір навколо нього. Конкурсна процедура проводилася відповідно до стандартів ЮНЕСКО для архітектурних конкурсів та конкурсів планування міст, а також за правилами Міжнародного союзу архітекторів.

    Концепція проекту-переможця Querkraft Architekten побудована на основі сценарію сприйняття і поведінки відвідувачів центру і на контрасті між темними і світлими просторами. Основна експозиція буде занурена на глибину 20 м нижче за рівень землі. До неї веде довгий, схожий на гірську ущелину, шлях, стіни якого в точці входу змикаються над відвідувачем. Одночасно це і метафора шляху жертв Бабиного Яру, і поступове занурення суспільства в темряву невігластва і насильства. Шлях до виходу, навпаки, символізує спокуту і надію, і проходить через залитий світлом простір для публічних заходів.

    Нагадаємо, конкурс на проект першого в Східній Європі Меморіального центру трагедії Голокосту на місці трагічних подій 1941-1943 років було оголошено у грудні 2018 року. Спочатку зі 165 заявок члени журі обрали 10 учасників, потім в два етапи провели оцінку конкурсних робіт, а 6 вересня 2019 року – підбили підсумки.

    Фото: BYHMC

    Ферма на криші Парижу

    У Парижі відкриють найбільшу в світі міську ферму на даху. Це станеться у виставковому комплексі Paris Expo Porte de Versailles, побудованому в 1923 році. У 2015-му муніципальна влада ініціювала його реконструкцію, на яку виділили понад €500 млн. До модернізації старих павільйонів і проектування нових залучили відомих архітекторів – Жана Нувеля, Домініка Перро, Крістіана де Порзампарка.

    Особливу увагу приділено озелененню комплексу. Дахи кількох павільйонів будуть покриті газоном з луговими травами, а всю територію оточать парком загальною протяжністю в 1,7 км. Але головною “родзинкою” цієї «екологічної революції» стануть сади і городи на даху площею 14 тис. кв. м, де фрукти та овочі стануть вирощуватися в промислових масштабах. Крім того, планується, що частина площі розділять на маленькі ділянки і віддадуть під землекористування парижанам для ведення підсобного господарства.

    Енергозбереження через футуризм

    Футуристичний парк розваг з енергозберігаючими технологіями побудують в ОАЕ. Долучилися до цього грандіозного проєкту архітектори студії Zaha Hadid Architects, які презентували Central Hub – нове місце для відпочинку та розваг в Об`єднаних Арабських Еміратах. Відразу ж впадає в очі, що виглядає їхнє футуристичне творіння чимось абсолютно неземним і здатне привернути увагу навіть найвибагливішого туриста.

    Планується, що даний центр загальною площею 176 500 кв. м і вартістю $6,5 млрд стане «фокусом розвитку» Шарджі, одного з найбільш густонаселених міст ОАЕ. Що примітно, в ньому будуть повсюдно інтегровані різні енергозберігаючі технології.

    Насамперед будуть побудовані громадський центр, стоянка продовольчих вантажівок, дитячий ігровий майданчик, скейт-парк, відкритий майданчик для кіносеансів і концертів, а також експериментальний центр продажів Arada.

    Central Hub буде оточений понад 65 000 кв. м громадських площ і садів, в яких передбачені різні стратегії природного охолодження у спекотній країні. Всі ці сади складатимуться з місцевих видів рослин, а для їх зрошення використовуватиметься рециркуляція води. Освітлення буде повністю забезпечено завдяки розумній системі використання сонячної енергії.

    Піщана вежа

    Для пустелі Сахара розробили проєкт повністю автономного міста «Піщана вежа». Паризька фірма OXO Architectes спільно з відомим архітектором Ніколасом Лайсне презентували футуристичний проєкт багатофункціональної вежі під назвою «Вертикальне місто», спеціально розроблений для пустелі Сахара. Даний концептуальний проєкт передбачає використання поновлюваних джерел, включаючи сонячну та геотермальну енергію і збір дощової води. Місто “Піщана вежа” здійметься вгору на висоту 450 м, що майже вдвічі менше відомого хмарочоса Бурдж-Халіфа (828 м) в Дубаї, але значно більше за площею – 78 га.

    У центральній частині вежі розташується величезний вертикальний сад, 22% всієї площі припадатиме на офіси, 17,5% – займуть готелі і 15% – жилі приміщення. Решта простору дістанеться торговому центру, конференц-залам, спортивного комплексу, музею, SPA-центру, бару і ресторану. Верхня частина башти і дах призначені для метеообсерваторії і вертолітного майданчика.

    Щорічно вежа збиратиме до 45 000 куб. м опадів, частина з яких буде закачуватися під землю на глибину близько 4 км, де вона стане перетворюватися на пару від тепла Землі. Потім пара подаватиметься на поверхню, приводячи в дію генератор живлення і нагріваючи воду для системи опалення. Додаткові джерела живлення – сонячні панелі. Клімат усередині вежі буде регулюватися за допомогою природної вентиляції.

    Будинок з вторсировини

    Європейські науковці тестують нову технологію – у передмісті Мадрида, на тестовому майданчику, фахівці протягом вже чотирьох місяців порівнюють дві споруди: з вторсировини і сучасних матеріалів. Технічний менеджер проекту Феліпе Мата Гутьєррес зазначив, що під особливо пильним наглядом – два показники: якість конструкції та ізоляційні характеристики. Найбільш важливий аспект – енергоефективність. Важливі також час спорудження і знесення об`єктів, повідомляє Euronews.

    Тестовий об`єкт на 80% складається з вдруге переробленого бетону. Збірні панелі також раніше були в ужитку. За словами керівника проекту Марії Касадо, вторсировина – обов`язкова складова всіх задіяних матеріалів. За її словами, головна проблема – попереднє сортування: відходи потрібно правильно класифікувати. Це робить роботизована рука, над створенням якої працювали інженери з Генуї, Італія.

    На даний момент тестовий будинок добре витримує умови будівельного майданчика, але має пройти випробування на вплив пилу, бруду, вітру, дощу, снігу.

    Будиночки для туристів від Туве Янсон

    Саме ця норвезька письменниця з її поглядами на складні взаємини між людиною і природою надихнула автора проєкту PAN-tretopphytter Еспена Сурневіка на створення цих незвичних архітектурних форм. Металеві «хатини» мінімально контактують з деревами, вони скоріше підносяться над ними. Але при цьому готові до найнеочікуваніших погодних умов. Сталеві опори заглиблені в скельну породу, що полегшує не лише монтаж будинку, а і його демонтаж. Завдяки сталевим обшивці, каркасу та цинковій черепиці, будівлі можуть витримувати властиві цим широтам урагани.

    Площа кожного будиночка становить 40 квадратів, висота стелі сягає 5,5 м. Сходова частина проєкту схожа на пожежно-спостережні вежі, поширені в Скандинавії та Північній Америці, а жила частина нагадує класичний канадський чи американський будинок з А-покрівлею, яка сягає землі. Кожен будинок оснащений спальними місцями для шістьох осіб та санвузлом з душем. В оздобленні інтер’єру використовувалися сосна та овеча вовна.

    Фото: https://his.ua

    Споруджується найвища будівля Японії

    Компанія Mori Building розпочала роботу над масштабним проектом нерухомості вартістю $5,5 млрд. Задумки амбітні, в тому числі – спорудити найвищий будинок в Японії. Будівля здійматиметься неподалік району Роппонгі в центрі Токіо. Проєкт планується завершити в березні 2023 року. Офіційної назви він ще не дістав, але відомо, що це буде місто в місті. Тут розташуються сади, музеї, галереї і три висотні башти для 20 тис. офісних працівників і 3500 жителів, повідомляє Reuters.

    Також на території перебуватиме Британська школа Токіо з 700 студентами з понад 50 країн. Це – свого роду «фішка», яка допоможе залучити глобальні компанії та експатів, підкреслив виконавчий директор компанії Шинго Тсуджі.

    64-поверхова головна вежа матиме висоту 330 м і стане найвищою будівлею країни. При цьому комплекс площею 8,1 га буде зосереджено навколо парку площею 6 тис. кв. м. У межах комплексу також буде розміщено наразі невідомий готельний бренд luxury-класу, масштабний ринок продуктів харчування і сучасну клініку.