чт
  • 11
  • пт
  • 12
  • сб
  • 13
  • вс
  • 14
  • пн
  • 15
  • вт
  • 16
  • ср
  • 17
  • чт
  • 18
  • пт
  • 19
  • сб
  • 20
  • вс
  • 21
  • пн
  • 22
  • вт
  • 23
  • ср
  • 24
  • чт
  • 25
  • пт
  • 26
  • сб
  • 27
  • вс
  • 28
  • пн
  • 29
  • вт
  • 30
  • ср
  • 1
  • чт
  • 2
  • пт
  • 3
  • сб
  • 4
  • вс
  • 5
  • пн
  • 6
  • вт
  • 7
  • ср
  • 8
  • чт
  • 9
  • пт
  • 10
  • сб
  • 11
  • вс
  • 12
  • Лайфхаки життя: кавун — ягода мого літа

    Лайфхаки життя: кавун — ягода мого літа
    Getty Images/Global Images Ukraine
    29 августа 2019 16:31
    1410

    Про те, яку користь приносить нам кавун.

    Змалку нас вчили, що будь-які овочі та фрукти, є багатими на вітаміни і корисними для організму, але навряд чи ми коли-небудь серйозно замислювалися над тим, яку саме користь приносить нам кавун.

    Насправді кавун – це не лише смачно, а й дуже корисно. В зрілому кавуні у великій кількості міститься бета-каротин та лікопен, а ще багато вітаміну С, кальцію, магнію, харчових волокон, білка і калію. У ньому є також вітаміни А, В6, тіамін, широкий асортимент каротиноїдів і фітонутриєнтів, розповідає Deztop.

    Вживання кавуна здатне попередити високий кров’яний тиск, діабет, серцеві хвороби, інфаркт, ниркові розлади і навіть рак. Отже, які вони — 10 надзвичайних корисних властивостей цього літнього смаколика?

    • Регулює кров’яний тиск і запобігає інсультам та інфарктам

    Людям, які страждають від коливань кров’яного тиску, влітку під час спеки особливо важко. І саме тому їм варто їсти кавуни. Кількість калію та магнію в цих ягодах досить висока, що допомагає у зниженні кров’яного тиску, стимулюючи кровообіг та знижуючи навантаження на серцево-судинну систему. Каротиноїди, що містяться в кавунах, запобігають затвердінню стінок і вен артерій, і таким чином допомагають знизити артеріальний тиск і зменшити можливості щодо згортання крові та виникненню інсультів, інфарктів та атеросклерозу.

    • Контролює діабет і знижує рівень цукру у крові

    Люди з діабетом повинні все життя дотримуватись особливої дієти з мінімальним споживанням цукру. Але такий особливий режим харчування часто супроводжує відчуття неповної ситості. І допомогти боротися з цим може якраз кавун. Він солодкий на смак і при цьому низькокалорійний. А вітаміни та мінерали в кавуні – до прикладу, калій та магній – діють в організмі людини як інсулін, допомагаючи знизити рівень цукру в крові.

    • Збереже здоров’я очей

    Кавун містить велику кількість бета-каротину, вітаміну С, лютеїну і зеаксантину, завдяки яким ваші очі добре захищені. Крім того, ці поживні вітаміни та мінерали здатні запобігати макулодистрофії. Це страшне слово позначає найчастішу причину втрати гостроти зору у людей старше 60 років. Однак лякатися її не варто, якщо ви полюбляєте кавуни.

    • Допомагає при розладах нирок

    У кавунах міститься багато калію, а саме він допомагає ниркам виводити всі токсичні речовини. А ще кавуни здатні зменшити концентрацію сечової кислоти в крові, тим самим мінімізуючи шанси пошкодження нирок. Згадайте: одразу після того, як ви з’їли кавун, вам хочеться до туалету: це тому, що кавун на 99% складається із води і викликає сечовипускання, яке, в свою чергу, допомагає очищувати нирки.

    • Запобігає появі зморшок і передчасному старінню шкіри

    Кавун багатий на антиоксиданти, які знижують ознаки передчасного старіння та запобігають появі зморшок і вікових плям на шкірі. Крім того, кавун – це додаткова рідина для організму, а всі ми знаємо, що шкірі, як і всім іншим органам, вкрай необхідно якомога більше води.

    • Поліпшує функціонування серця

    Лікопен, що так само міститься в кавунах, поліпшує функціонування серця. Кавун здатен знизити рівень холестерину, що впливає на здоров’я серця та береже його від багатьох небезпечних станів, в тому числі від інфаркту. А вже згадувані бета-каротин та антиоксиданти з антивіковими властивостями зберігають серце молодим і попереджують вікові проблеми з ним.

    • Попереджує тепловий удар

    Цікавий факт: у тропічних регіонах, де спека протягом дня може перевищувати позначку в +30 градусів за Цельсієм, багато людей їдять кавуни щодня в обіду продовж всього літа – а все для того, аби захиститися від теплового удару. Кавуни й справді дуже ефективні для зниження температури тіла і артеріального тиску, особливо у спеку. Крім того, кавун – це ще й додаткове джерело рідини для організму. Велика кількість води у кавунах стимулює вивільнення додаткової рідини у формі поту, що допомагає охолодити тіло.

    • Лікує імпотенцію

    У соку кавуна міститься один дуже важливий та корисний елемент – аргінін. Саме він є ефективним у лікуванні еректильної дисфункції, стимулює лібідо та знижує фригідність.

    • Допомагає скинути зайву вагу

    Кавуни на смак солодкі, але, що дуже важливо для тих, хто бореться із зайвою вагою – низькокалорійні. Тому, навіть якщо ви на дієті, кавуни їсти можна. В 100 г цього продукту міститься всього 21 калорія, а з’їдаючи м’якоть кавуна, можна надовго позбутися почуття голоду. Крім того, кавун містить фолієву кислоту, яка бере безпосередню участь у процесі поділу клітин, нормалізує травлення, допомагаючи позбутися зайвих кілограмів, швидко розщеплюючи жир.

    • Попереджає онкозахворювання

    У кавунах міститься багато лікопену – особливого пігменту з групи каротиноїдів, який є могутнім антиоксидантом. Ученими вже доведено, що лікопен знижує ризик розвитку раку простати, грудей, легень, прямої кишки та ендометрію.

    То як, з’їмо по шматочку кавуна?