пт
  • 7
  • сб
  • 8
  • вс
  • 9
  • пн
  • 10
  • вт
  • 11
  • ср
  • 12
  • чт
  • 13
  • пт
  • 14
  • сб
  • 15
  • вс
  • 16
  • пн
  • 17
  • вт
  • 18
  • ср
  • 19
  • чт
  • 20
  • пт
  • 21
  • сб
  • 22
  • вс
  • 23
  • пн
  • 24
  • вт
  • 25
  • ср
  • 26
  • чт
  • 27
  • пт
  • 28
  • сб
  • 29
  • вс
  • 30
  • пн
  • 31
  • вт
  • 1
  • ср
  • 2
  • чт
  • 3
  • пт
  • 4
  • сб
  • 5
  • вс
  • 6
  • пн
  • 7
  • Райське яблуко, що спокусило Єву

    Райське яблуко, що спокусило Єву
    30 сентября 2019 16:21
    612

    Так у стародавніх легендах називають гранат – один з найкорисніших плодів на планеті.

    Він відомий з давніх-давен – згадки про гранат зустрічаються навіть у Біблії та Корані. Мусульмани вважають, що райський сад суцільно засаджений гранатами. Стародавніх єгиптян ховали з гранатами, вважаючи, що цей плід допоможе їм відродитися, адже в Єгипті гранат вважали «древом життя». А у Китаї молодятам у день весілля належить з`їсти кілька зерняток граната. У Піднебесній вірять, що цей фрукт сприяє вагітності і покращує потенцію.

    Гранат вирощують у Південній Америці, на Середньому Сході та у Західній Азії. Гранатове дерево живе в середньому 100 років, і не буде цвісти в тому випадку, якщо на нього потрапило незначна кількість сонячного світла. Кажуть, що в гранаті 365 зерняток – по одному на кожен день року. Але це не правда – у середньостатистичному фрукті понад 1 тис. зерен. Іспанський інженер Жозе Бласко та його колеги з Інституту аграрних досліджень у Валенсії придумали і сконструювали машину, яка автоматично відокремлює гранатові зернята від шкірки і перетинок і сортує їх. Продуктивність цієї диво-машини – 75 кг гранатів на годину.

    Легендарний Авіценна згадував у своїх трактатах цей плід з різних приводів аж 150 разів. А на Сході всерйоз вважають, що за допомогою граната можна вилікувати практично будь-яке захворювання. Тому немає нічого дивного в тому, що народних рецептів на основі граната дуже багато.

    Вчені з різних країн не раз бралися вивчати гранат. І ось що вдалося з`ясувати допитливим дослідникам. Так, ізраїльські фахівці встановили, що в гранаті міститься більше антиоксидантів, ніж у будь-якому іншому фрукті. Завдяки їм гранатовий сік допомагає організму боротися з вільними радикалами – молекулами, що атакують клітини організму і пошкоджують їх ДНК. Дослідники зі США виявили у граната здатність зберігати суглобові хрящі від руйнування, а отже, любителям цього плода артроз не страшний. Британські медики виявили, що на основі екстракту зі шкірки граната можна приготувати мазь для лікування стійкого до антибіотиків стафілококу та інших поширених інфекцій.

    Корисні властивості

    • Активізує гормони

    Масла, які містяться у кісточках граната, відмінно відновлюють гормональний баланс в організмі. Тому рекомендується з`їдати гранатові зернятка, особливо в разі хворобливих жіночих днів, головного болю або появи клімаксу.

    • Природний інсулін

    Плоди граната – одні з небагатьох солодощів, які не тільки смачні і низькокалорійні, а й корисні діабетикам. Вживаючи всього 0,5 ч. л. гранатового соку 4 рази на день до їжі, можна істотно знизити рівень цукру в крові.

    • Підвищує гемоглобін

    Гранат здавна був відомий, як кращий засіб боротьби з анемією. Людям, які страждають на недокрів`я, досить вживати розведений гранатовий сік по 0,5 склянки тричі на день за 30 хв. до їжі протягом 2 місяців.

    • Знижує жар

    Гранат має жарознижуючі властивості. Тому при підвищеній температурі кисло-солодкий сік – те, що треба. А велика кількість вітаміну С допоможе організму швидше впоратися із хворобою.

    • Дезинфікує рот і горло

    При ангіні, фарингіті, а також стоматиті корисно полоскати горло і порожнину рота водним відваром зі шкірки граната або гранатовим соком. Дубильні речовини знімають біль, а органічні кислоти знищують інфекцію.

    • Нормалізує тиск

    Зерна граната – справжня знахідка для гіпертоніків, тому що вони дуже м`яко знижують артеріальний тиск, не впливаючи побічно на організм. А перетинки з плодів граната, висушені і додані в чай, допоможуть заспокоїти нервову систему, позбутися тривоги, налагодити нічний сон.

    • Знімає запалення

    Відвар шкірки граната дуже корисний при різних запальних захворюваннях (нирок, печінки, вух і очей, суглобів, гінекологічних органів). Для його приготування необхідно залити 2 ч. л. подрібненої шкірки на 1 склянку гарячої води, потім прокип`ятити на водяній бані 30 хв. Процідити, віджати і розвести кип`яченою водою. Приймати такий відвар необхідно по 50 г 2-3 рази на день за 30 хв. до їжі.

    • Виводить радіацію

    Незамінною складовою раціону всіх, хто працює з радіоактивними ізотопами або живе в зоні підвищеної радіації, є гранатовий сік.

    • Косметичний засіб

    Маска із злегка підсмаженої, товченої шкірки граната з вершковим маслом або оливковою олією – відмінний засіб для тих, у кого жирна шкіра обличчя, вугрі або гнійні висипання. А порошком з висушеної шкірки можна ефективно лікувати опіки, тріщини і подряпини.