пт
  • 27
  • сб
  • 28
  • вс
  • 29
  • пн
  • 30
  • вт
  • 1
  • ср
  • 2
  • чт
  • 3
  • пт
  • 4
  • сб
  • 5
  • вс
  • 6
  • пн
  • 7
  • вт
  • 8
  • ср
  • 9
  • чт
  • 10
  • пт
  • 11
  • сб
  • 12
  • вс
  • 13
  • пн
  • 14
  • вт
  • 15
  • ср
  • 16
  • чт
  • 17
  • пт
  • 18
  • сб
  • 19
  • вс
  • 20
  • пн
  • 21
  • вт
  • 22
  • ср
  • 23
  • чт
  • 24
  • пт
  • 25
  • сб
  • 26
  • вс
  • 27
  • пн
  • 28
  • Все, що ви хотіли знати про каву, але соромилися запитати

    Все, що ви хотіли знати про каву, але соромилися запитати
    27 апреля 2020 17:20
    6264
    Партнер проекта: OneLove Coffee

    Кава - це найпоширеніший ранковий ритуал по всьому світі. Духмяна філіжанка кави здатна зробити ранок добрим, а настрій - бадьорим.

    Наші партнери ONE LOVE Coffee з 2014 року багато працюють над відбором зелених зерен, правильним їх транспортуванням та зберіганням, обсмаженням та пакуванням. Все для того, щоб вдома чи в кав`ярні ви насолоджувались кавою, на яку справді заслуговуєте.


    За проханням Family Office бариста ONE LOVE відповіли на найпоширеніші питання про каву.


    Як змінилася культура споживання кави за останні 5/10 років?


    В Україні кавова культура стала бурхливо розвиватися тільки в останні кілька років, саме тоді обсяги споживання натуральної кави почали перевищувати обсяги розчинної. Посприяв цьому розвиток HoReCa, які запропонували ринку каву світлої та свіжої обсмажки.


    Відомо, що світ все більше споживає арабіки, її співвідношення 65-70% на 35-30% робусти.

    Доля кави Specialty, якою займається бренд ONE LOVE - це близько 12% від усієї арабіки, що була вирощена. Вона коштує дорожче, але якість зерна, що ви отримуєте, виправдовує вартість.


    Чим відрізняються арабіка від робусти?


    По перше, умови вирощування:

    Робуста росте на рівнинах на висоті до 900 м.н.р.м.

    Арабіка росте вище, починаючи з 1000 м.н.р.м.

    Від висоти вирощування залежить те, скільки часу зріють ягоди, і, відповінно, як багато зерна всередині ягоди можуть отримати важливих нам речовин.

    Більша висота = складніший та цікавіший смаковий профайл.



    По друге, смак:

    Арабіка має яскраву кислотність, збалансований та соковитий смак, високу натуральну солодкість.

    Робуста — землянистий, гумовий, домінантно гіркий та плаский смак. Кислотність практично відсутня.

    По третє, кофеїн:

    Як правило, в робусті в два рази більше кофеїну, ніж в арабіці.


    Що таке Specialty кава?


    Термін "Specialty" існує з початку 2000-х і зародився в Америці, коли каву почали сприймати як самодостатній продукт. Так почала формуватись індустрія Specialty кави.

    Specialty кава - це високоякісне зерно сорту арабіка, відібране по стандартам міжнародної організації Specialty Coffee Association (SCA).

    Таке звання кава отримує на етапі відбору зеленого зерна. Основні стандарти, за якими оцінюють зерно - це штучні і природні дефекти та наявність недостиглих ягід. Також оцінюється смаковий профіль кави після обсмажування шляхом дегустації.

    Звання “Specialty” отримує тільки та кава, що набере мінімум 80 балів за стандартами Specialty Coffee Association. Лише 10% від усього урожаю арабіки заслуговує такої високої оцінки.


    Що таке кав`ярні третьої хвилі?


    Зараз, все більше набирають популярність кав`ярні «третьої хвилі». Для порівняння, щорічний всеукраїнський гід кав`ярнями City Coffee Guide у 2015 році включав 64 кав`ярні, а у 2020 —100.


    "Перша хвиля" — це поява та популяризація великих кавових брендів розчинної кави (Nescafe, Jacobs). Вони робили ставку на масового споживача і виграли. Станом на 2016 рік доля споживання розчинної кави в Україні становила 64%. Але за останні роки рівень кавової обізнаності українців зріс, тож почали з’являтись кав’ярні “другої хвилі”.

    "Друга хвиля" — це комерційні кав`ярні різного розміру, в основному мережеві, у котрих зростає рівень уваги до якості продукту, а також збільшується попит на формат напоїв «to go». Зазвичай це напої великого обсягу з додаванням у них молока та сиропів. Одним з яскравих мінусів подібних кавових напоїв можна виділити те, що смак кави губиться за топінгами, а кількість цукру може перевищувати добову норму. Таким чином на ринку з’явилась потреба у якісній кавіі, яка не потребує смакових добавок.


    "Третя хвиля" — це кавові компанії, головна ціль котрих - отримання якісного продукту. Саме у цей період стають відомими альтернативні способи приготування напою (кемікс, пуровер, аеропрес).

    Це хвиля Specialty-кави, де високі стандарти дотримуються на кожному етапі виготовлення напою: від вирощування до спілкування бариста з гостем.

    Бариста ONE LOVE Олександр Ромбульт вважає, що “хвилі” - це дуже умовний термін, котрий не користується великою популярністю у працівників сфери, проте він простий та зрозумілий для споживача.



    Приготуваннякави вдома — це особливий ритуал. Це час, коли ви маєте змогу зупинити повсякденну рутину та насолодитися вдумливим споживанням якісного продукту.


    На сайті onelove.ua ви знайдете не лише каву, а й професійні пристрої для її приготування в домашніх умовах та детальні відео-інструкції. А команда ONE LOVE з радістю відповість на будь-які питання з приводу вибору або приготування кави.